IFD is bouwen met legostenen

IFD staat voor Industrieel, Flexibel, Demontabel. Ofwel: werken met geprefabriceerde elementen die onder standaard condities zijn geproduceerd, met maximale ontwerpvrijheid, en die snel en efficiënt aangebracht kunnen worden.

IFD-bouwen: bouwen met Lego

Een beweegbare brug bestaat uit het brugontwerp, het bewegingswerk, de bovenbouw, onderbouw en tussenliggende interfaces. Die interfaces van onder andere het bewegingswerk, draaipunten en leuningen, worden bij IFD gestandaardiseerd: standaard verbindingen, vaste afmetingen, vaste stramienmaten en eenduidige montage. De elementen passen precies op en in de verbindingen, net als bij legostenen.

IFD-bouwen draagt bij aan de circulaire economie

Met IFD-bouwen is het mogelijk om elementen en onderdelen op het hoogst haalbare niveau te hergebruiken. Omdat elementen demontabel worden ontworpen, zijn ze herbruikbaar. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over de raakvlakken/interfaces van de elementen. Hierdoor zijn de onderdelen uitwisselbaar met elkaar.

Bouwvolume is cruciaal voor slagen van het IFD-principe

Alleen als we deze aanpak in de hele keten omarmen is het mogelijk om elementen in grotere series te vervaardigen. Er is een rol weggelegd voor wegbeheerders en de markt. Kleine investeringen zijn noodzakelijk in de aanpassing van productie- en logistieke processen. We kunnen kiezen voor een andere manier van samenwerken en een andere manier van infrabeheer. Opdrachtgevers hebben de verantwoordelijkheid om IFD mee te nemen in hun uitvragen en IFD zo echt toe te gaan passen in de praktijk.

Verder lezen: Dit levert het op  

©2020 All rights reserved Privacy verklaring -
Cookie verklaring -
Disclaimer -
Voorwaarden -
Beheer door
Scroll naar boven