Uniforme afspraken maken

Omdat alle wegbeheerders in Nederland te maken krijgen met deze opgave, staat deze hoog op de Bouwagenda. De kracht van het IFD-principe is dat zoveel mogelijk partijen in de grond-, weg- en waterbouw (gww) met elkaar optrekken. Om IFD-bouwen mogelijk te maken is het noodzakelijk dat alle partijen in de keten volgens dezelfde afspraken gaan bouwen.

Daarin neemt NEN de regie. NEN ontwikkelt op dit moment, samen met wegbeheerders, bouwbedrijven, constructeurs en ingenieursbureaus een NTA (Nederlandse Technische Afspraak) voor verschillende interfaces die voorgeschreven kunnen worden bij het aanbesteden en bouwen van beweegbare bruggen. Het streven is om in 2020 de eerste beweegbare bruggen op basis van de NTA aan te besteden.

NTA van 1.0 naar 2.0

De eerste versie van de NTA was gereed in april 2019. Iedere deelnemende partij heeft zijn expertise ingebracht, gebaseerd op de uitvoeringspraktijk. Daar zit de kracht. De eerste versie bevat afspraken gericht op het ruimtebeslag en de bevestiging van elementen voor ophaalbruggen. De deelnemende partijen werken in 2020 aan verdere verdieping en verbreding van de NTA 1.0; door het formuleren van afspraken voor onderdelen die nog niet omschreven zijn in de eerste versie en afspraken vast te leggen voor andere typen beweegbare bruggen en vaste bruggen. Deze 2.0 versie is medio 2020 gereed en kan via de website van NEN kosteloos worden aangeschaft. Op termijn kan de NTA 8086 worden omgezet in een NEN-norm.

Meedenken bij de ontwikkeling van de NTA’s?

Neem per mail contact op met Stephanie Jansen, of telefonisch via 015-2690443.

Documenten en links

NTA 8086 voor beweegbare bruggen wordt ontwikkeld in samenwerking met:


Terug naar begin IFD in de gww


 

©2020 All rights reserved Privacy verklaring -
Cookie verklaring -
Disclaimer -
Voorwaarden -
Beheer door
Scroll naar boven